ittas vezetésért járó büntetés

Ittas vezetés

ittas vezetésAz ittas vezetést a törvény mindig szigorúan büntette, de az úgynevezett „zéró tolerancia” bevezetése óta nagyon súlyos büntetésekre lehet számítani minden esetben. A büntetés a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül akár több éves jogosítvány elvétel, utánképzés, és akár felfüggesztett vagy letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Figyelem!

2013. július 1-től szigorúbb szabályok léptek életbe az ittas vezetés vonatkozásában. Míg korábban 0,8 g/l ezrelék alatti véralkohol szint alatt szabálysértésként bírálták el a cselekményt, 2013. július 1-től ez a határ alacsonyabb, azaz 0,5 g/l ezrelék véralkohol szint felett már bűncselekményként bírálják el az esetet.


Mire számíthatok?

Amennyiben Ön ittasan vezetett, de nem történt baleset, az alábbi következményekre számíthat:

Ha a vér alkohol szintje 0,5 ezrelék alatt maradt, és első alkalommal történt ittas vezetés, úgy az ügy szabálysértésnek minősül. 6-12 hónap vezetéstől eltiltásra (azaz jogosítvány bevonásra), 100-300 ezer forint pénzbírság, és kötelező utánképzésre számíthat.

Azonban ha a vér alkohol szint 0,5 ezrelék fölött van, már bűncselekményről beszélünk, így a jogkövetkezmények is súlyosabbak.

Bűncselekményi kategória esetén a vezetéstől eltiltás (jogosítvány elvétel) határozott idejű (de minimum 1 éves), vagy végleges is lehet. A vezetéstől eltiltás vonatkozhat csupán bizonyos járműkategóriákra, de a jogszabály a valamennyi kategóriára történő vezetéstől való eltiltást is megengedi. Alapesetben 1-2 év vezetéstől eltiltás (jogosítvány elvétel), 200-300 ezer forint pénzbüntetés és kötelező utánképzés az általános kiszabott büntetés.

Amennyiben nem ez volt az első eset, hogy ittasan ült a volán mögé, vagy személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítani. Többszörös visszaesőként akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztés, és akár örök vezetéstől való eltiltással is számolni kell a jelenleg hatályos bírósági gyakorlat szerint.

Jogerősen kiszabott vezetéstől eltiltás, jogosítvány bevonás esetén (ezt egyébként nagyon könnyű elérni még „kevés” alkohol fogyasztásával is) utánképzésen kell részt venni. Ez nem KRESZ tanfolyam, hanem a közlekedési főfelügyeletnél szervezett foglalkozás, amin először egy felmérésen kell részt venni. A felmérésben KRESZ teszt, vezetés és pszichológiai beszélgetés történik, ezt követően kapunk egy besorolást, és tanfolyamra valamint vizsgára, továbbá orvosi - pszichológiai - foglalkozásokra kell járni. Mivel ezt a képzést csak a közlekedési főfelügyelet végzi, (tehát nem autós iskolák, mint az első jogosítvány szerzésnél), ezért a díjak is magasak. Egy ilyen képzés 70-250 ezer forintba is kerülhet. Van lehetőség azonban arra, hogy az utánképzés kötelezettségét elkerülje.

A vezetéstől eltiltás a kellemetlenségen túl egzisztenciális válságot is okozhat, hiszen sok munkakör betöltéséhez elengedhetetlen a jogosítvány.

Szakszerű, ügyvédi segítség

Önnek elsődleges érdeke az, hogy ha már megtörtént az eset, és Ön ellen eljárás indult, abban az eljárásban a hatóság tudomást szerezzen valamennyi olyan körülményről is, amely az Ön büntetését enyhítheti, vagy esetleg felmentését eredményezheti. Erre szakszerű segítséggel jó esélye van!

Természetes, hogy az ember kiszolgáltatottnak érzi magát egy ilyen eljárásban, azt azonban nem ígérhetem Önnek, hogy mindenképpen visszakapja jogosítványát! Egyben azonban biztos lehet: ha ügyében van kapaszkodó, azt megtalálom! Amennyiben az sincs, akkor minden olyan enyhítő körülményt feltárok, amivel Ön a lehető legkisebb büntetést kapja!

Keressen fel, így nyugodtabban, hideg fejjel nézhet szembe az eljárással, hiszen van segítsége.

Hívjon bizalommal!

» Kapcsolat

a legfontosabb kártérítési tudnivalók

A hatósági eljárásról röviden

Szabálysértés esetén

Amennyiben az ügy szabálysértésnek minősül, úgy a rendőrség hoz határozatot az ügyben. Természetesen van lehetőség jogorvoslatra. Fontos, hogy a rendőrség, mint elsőfokú szabálysértési hatóság határozatának kézbesítésétől számított 8 napon belül benyújtsuk jogorvoslati kérelmünket (kifogás). Ha ezt a határidőt elmulasztjuk, a határozat, a benne foglalt jogkövetkezményekkel jogerős lesz. Ha ez megtörténik, jóformán semmit nem tehetünk, csak kivételes esetben élhetünk rendkívüli jogorvoslattal (például, ha nem Ön vette át az Önnek szóló határozatot, így nem szerzett róla tudomást, és a határidőt ezért mulasztotta el).

A kifogásunkat a bíróság bírálja el, először tárgyalás tartása nélkül. Amennyiben még ezt a határozatot is sérelmesnek tartjuk, kérhetjük tárgyalás tartását a bíróságtól. A tárgyaláson lesz lehetőségünk arra, hogy bizonyítsuk igazunkat, akár tanúkkal, akár esetleg szakértővel.


Bűncselekmény esetén

Amennyiben az ügy bűncselekménynek minősül, ez már súlyosabb megítélés alá esik, és a hatóság eljárása is más. A rendőrség ebben az esetben „csak” nyomoz, majd az ügyészség emel vádat a nyomozás adatai alapján, és itt már első fokon a bíróság tárgyaláson dönt az ügyéről. Amennyiben az ítélettel nem ért egyet, fellebbezhet. Fellebbezését a másodfokú bíróság bírálja el.